Single sign-on via Microsoft 365

08-11-2023

Wij loggen elke dag wel ergens in met een wachtwoord. Steeds meer inloggegevens moeten wij onthouden. Voor de meeste mensen zal het herkenbaar zijn, dat we vaak inloggegevens vergeten en opnieuw aangevraagd worden. De beveiligingsrisico’s die hierdoor ontstaan kunnen groot zijn, voor jou en de organisatie waar je werkt. Wist je dat hiervoor een oplossing is?

De oplossing

Single sign-on, of SSO in het kort is dé oplossing. Het is een identiteits- en toegangsbeheeroplossing die wordt aangeboden door Microsoft. Hiermee hoef je slechts één keer in te loggen, waarna alle aanmeldingen automatisch verlopen. Steeds meer organisaties werken met SSO en dat is daarvoor zijn goede redenen:

  • Het vergroot de veiligheid,

  • Het vergroot de productiviteit,

  • De kans is groot dat met veel applicaties waarvan de softwareleverancier hun product aanbieden als Cloud-software dit ondersteunen.

 

Hoe werkt het?

Jij kent het wel. Je opent een app of website op je telefoon en je telefoon vraagt direct of de inloggegevens moet invullen. Handig toch? Wij zijn ons er vaak al niet van bewust dat onze telefoon of browser dit doet. Dat is een beetje hetzelfde idee als single sign-on.

Nadeel van het werken zonder SSO is dat het niet veilig is, omdat er géén controle is. Jij weet niet wat er met jouw gegevens gebeurt.

Bij single sign-on is het niet jouw smartphone of browser, maar een beveiligde software dat wachtwoorden invult. Hierdoor hoef je de wachtwoorden nooit meer handmatig in te vullen voor de applicaties die je koppelt via SSO. Als je Microsoft 365 bij Theiner ICT hebt, kunnen wij dit voor je regelen als jouw leverancier dit ondersteunt.

De drie grootste voordelen van single sign-on:

  1. Snelle inlogtijd. Constant opnieuw inloggen is zonde van je tijd, waarom laat je je systemen niet het werk vóór je doen?

  2.  Single sign-on verbetert de gebruikerservaring, verhoogd de productiviteit door het centrale gebruikersbeheer.

  3.  Single sign-on is simpelweg veiliger. Geen lijstjes met wachtwoorden, post-its op je scherm voor al die moeilijke wachtwoorden. En tot slot, voor hoeveel websites gebruik jij hetzelfde wachtwoord? Ook dit hoeft niet meer.

Theiner ICT werkt al jaren met deze manier van inloggen via single sign-on. Ook zien wij steeds meer klanten waarbij we deze superveilige inlogmethode via Microsoft 365 mogen implementeren.

Wil jij meer weten over Microsoft 365?

En wil jij weten of een applicatie geschikt is voor SSO? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken. Wij helpen je graag.

Ja, ik wil contact opnemen.
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then